Ще споделя своя опит като кърмачка
В началото, докато бебето е по-малко от месец е добре да пиете безкофеиново кафе или ако пиете кофеиново кафе да е поне час и половина преди кърмене, поне. Избягвайте какаовите десерти. Не прекалявайте с цитрусовите плодове и зеленчуците (цитрусите са алергени, а зеленчуците ако не са минали топлинна обработка може да подразнят стомахчето). Не пушете или ако няма такъв вариянт за вас, пушете поне 90мин. преди кърмене. Избягвайте подуващите храни.
Избягвайте газирани напитки.
Мед в умерени количества – по лъжичка на ден.
Каква е причината за тези ограничения?
Вашето хранене влияе върху състава на кърмата ви. Всички тези храни, които изброих са или подуващи или високо алергизиращи. Подуващите, могат да предизвикат обостряне на коликите на вашето бебче. Това вие най-добре ще установите чрез наблюдение на приетата от вас храна и има ли тя отношение към обостряне на коликите. В крайна сметка, както при възрастните, така и при бебетата всичко е строго индивидуално.
Храните от които спокойно може да хапвате първите месеци на кърменето са: месо (крехко, не мазно, в срок на годност), макаронени изделия, сурови ядки (като наблюдавате как влияе приема им върху бебето ви, нека са в умерено количество обаче) – те ще увеличат количеството на кърмата ви, картофи, ориз. Причината е, че са възможно най-щадящи (макарони, картофи, ориз), лактогенни (суровите ядки), месото ви предпазва от анемия.
Пийте много, много вода, по възможност филтрирана или изворна, а не минерална.

Най-важно от всичко е да бъдете спокойни, умерени и наблюдателни. 
Не се лишавайте, но не прекалявайте. Наслаждавайте се, след време ще си спомняте с умиление за това най-близко преживяване с вашето бебче!