Кърменето е много важно по хиляди причини - радостта от близостта с вашето бебе, чувството на сигурност, което му давате, и разбира се ползите за здравето, както за бебето, така и за вас.
Не забравяйте, че кърменето е изцяло натурално и кърмата ецнай-добрата храна за вашето дете.
Кърменето,макар и естествен процес има и своите предизвикателства.

 Какво да направите преди да родите:


За да се подготвите за кърмене, най-важното нещо е да сте самоуверени. Ангажираността за кърменето започва с вярата, че искате да го направите!
Другите стъпки,които трябва да предприемете са следните:
1. Полагайте  грижи за себе си, които могат да ви помогнат да избегнете преждевременно раждане. Бебетата, родени прекалено рано често се нуждаят от специални грижи, които може да направи кърменето по-трудно.
2.Поинтересувайте се, в коя болница могат да ви помогнат с информация или къде провеждат курсове подкрепящи кърменето.

 След като се е родило вашето бебче:

Когато е будно,то си движи главичката нагоре и надолу, защото търси гърдата ви,за да засуче.Имайте предвид, че не съществува само един начин да започнете да кърмите. Затова спокойно изпробвайте различни пози и намерете най-удобната за вас.
 Гушнете го,по възможност само по памперс, за да усети кожата ви. завийте гръбчето с одеалце. Ако не ви е удобно седнала, легнете и сложете бебчето до вас, така поднесете гърдата към него.
Главата на вашето бебе трябва да се наклони леко назад, за да  суче и преглъща лесно. С главата си назад и отворена уста, езикът е естествено отведен надолу и бебето е готово да засуче.

Проблеми с кърменето:

 Много майки споделят, че изпитват болка, докато те, и тяхното бебе не намерят удобна поза за кърмене. След като намерите такава поза би трябвало да се почувствате по-комфортно. Ако зърното е разранено при нагаждането напозата болката ще отшуми постепенно.
Ако все още изпитвате болка, уверете се, че вашето бебе не суче само зърното. Внимателно прекъснете сукането, като поставите пръст в ъгъла на устата на бебето и опитайте да подадете гърдата отново. Важно е бебето да засуче и част от ареолата на зърното. Ще разберете дали е засукало правилно оглеждайки зърното след прекъсване на кърменето. То не трябва да изглежда плоско или смачкано или притиснато излизайки от устата, а да е със същата форма, както е било преди храненето.
Ако видите, че бебето е изнервено от нагласянето, спрете за кратка почивка. Изправете го, гушнете го между гърдите си като му пеете или говорите и опитайте отново. Ако се опита да намери гърда, оставете го да опита да засуче така.

Колко често трябва да се кърми ? Колко дълго трябва да бъдат храненията ?

Кърмете възможно най-скоро след раждането , а след това кърмете поне 8 до 12 пъти на всеки 24 часа, за да се направи достатъчно мляко за бебето ви т.е. да стимулирате лактацията . Това означава , че през първите няколко дни след раждането , вашето бебе вероятно ще трябва да се кърми на всеки час или два през деня и няколко пъти през нощта. Здравите бебета развиват свои собствени графици за хранене . Следвайте знаците на бебето си и го кърмете когато и колкото пожелае.

Храненията може да бъдат 15 до 20 минути или по-дълго. Но няма определено време . Вашето бебе ще ви позволи да разберете, когато той или тя се нахрани.