Прочетете следната статия. Избрала съм най-важните моменти. 
 Запомнете, че най-важно е да изхождаме от общото състояние на детето и да не забравяме за така важните течности.
Препоръки на групата по обща педиатрия към Френското педиатрично дружество
Целта на лечението на високата температура е преди всичко в борбата с общия дискомфорт при детето.Също както при възрастния, детето с висока температура, може да е раздразнително и в лошо настроение .Снижаването на температурата води до видимо подобряване на състоянието му.
Физикалните методи, насочени към снижаване на температурата чрез охлаждане на детето (хладки бани, обтривания с мокри кърпи и други подобни) имат скромен и преходен ефект, а могат да влошат комфорта на детето. Прилагането им се подлага на съмнение днес. Те имат място при действително много високи температури, понасяни зле от децата и то следствие на използването на антипиретик, като се информира семейството за възможен парадоксален ефект.
На пазара са три антипиретика, разрешени за употреба при деца: ацетилсалицилова киселина (АСК); парацетамол и ибупрофен –
и трите добре приемани от децата
Два са водещите принципи при предписването на антипиретик:
- Монотерапията –нито едно изследване не е могло да докаже предимства от редуването или комбинирането на антипиретици, а такава е масовата практика. Така се усложнява и търсенето на причинно-следствена връзка при нежелани и странични ефекти на прилаганите медикаменти, в т.ч. и при все по-често срещаните алергични инциденти.
Преоценката на съотношението риск/полза стои в основата на избора на антипиретик. Водещ, винаги е комфорта на детето.
Справянето с температурното състояние изисква преди всичко откриване на причината за възникването му, тъй като понякога се налага специфично лечение
Симптоматичното лечение (обсъждано при достигане нива на общата температура над 38.5? C) цели постигането на комфорт за детето и включва както физикални средства, така и антипиретици.
Физикалните средства включват чест прием на течности и обличане с по- леки дрешки. Детето не се разсъблича, когато температурата му се покачва!
Лечението с антипиретици, при отчитане на съотношението полза/риск, налага използването с предимство на парацетамол като монотерапия в доза от 15 мг/кг тегло, приемани на всеки 6 часа през първите 24 ч., а после според промяната на температурата и общото състояние на детето.
Най-новата тенденция в света на медицината са да не се дават лекарства понижаващи температурата при температура под 38 С градуса. Според изследванията тази температура при децата помага за изграждане на естественния имунитет на организма. Аз лично обаче не издържам да гледам детето си отпаднало и замаяно и не спазвам този съвет.  Вие сами преценете. Не забравяйте обаче, че и в тази ситуация течностите са най-важната ви задача.