Запушения нос може да създаде редица неудобства, а също така да има и редица последствия.  
 Промивайте носа много, много добре.  
Това означава да не разчитате само на няколко накапани капки физиологичен разтвор. Вземете си направо цяла банка с игла и спринцовка. изтегляте със спринцовката и естественно БЕЗ ИГЛАТА изсипвате струйно в нослето на кърмачето или детето част от спринцовката(ако не можете да си представите как да стане оттренирайте със съпруга си. Изсипете една спринцовка в носа му, за да видите, че няма страшно).Ако се закашля го изправете за да изтече гъстия сопол. Повтаряте докато сополките, които предизвикват задух, кашлица, повръщане изтекат. 
 Детето ще почувства значително облекчение. Промивайте толкова често, колкото е необходимо. Ако са ви изписали капки за нос не пропускайте да промиете с физиологичен р-ор много, много добре преди всяко накапване. 
  Това се прави с цел да се предотврати възникване на бактериална инфекция от застоялите сухи сополчета(капките изсушават сополките) в нослето.Не насилвайте детето (кърмачето) да яде повече, отколкото иска, това ще предизвика тежест и допълнително ще затрудни дишането. 
 Нека въздуха в стаята не е сух. Проветрявайте често.

Относно съветите за накапване на кърма в нослето ме предупредиха, че не е препоръчително.