Ще започна с най-важното: Задължително е причината за повръщането да се оцени от лекар!!!   Прилагането на медикаменти за подтискане на повръщането се назначава само от лекар!!!
 Повръщането при децата е сериозен симптом изискващ много внимание, усилие и такт от страна на родителите за осъществяване на адекватно лечение. При повръщане най-важното, за което трябва да се погрижим още у дома е да не допуснем детето да се обезводни. 
 Не трябва да има и насилствено хранене. Ако детето няма апетит по-добре да го оставим само да реши кога да се храни. При условие, че няма разстройство храната може да е според предпочитанията, но в по-малки количества от обичайното. (Запомнете,че болното дете е добре да приема по-малки количества храна по начесто или колкото пъти то иска.)Трябва обаче да направим всичко възможно да поема колкото е възможно повече течности (сок, минерална вода, компот), за да не допуснем обезводняване на организма. 

 Това е и най-важната ни задача - течностите. 
 Започнете веднага. Нека обаче количеството е за сметка на честотата, защото големия обем течности може да предизвика ново повръщане.Подавайте вода с лъжичка(или с колектора за Панадол) през кратки интервали от по 5-10 мин. Заредете се с търпение и не се отчайвайте.  Признак, че сме се справили с евентуална дехидратация е отделяне на урина с обичайната за детето честота ( При бебетата се наблюдава съответно памперса).  Урината трябва да е бистра и без аромат на амоняк. 
Признаци на започнала дехидратация: не отделя урина необичайно дълго време, суха устна кухина (устата лепне, няма слюнка), кожата е суха.