Следродилната депресия е безспорен факт при всички родилки.
Не вярвайте на форумите и познатите си, които твърдят, че те не страдат от това. Хората не обичат да говорят за проблемите си особено,когато се отдаде възможност егото да се почеше, карайки някой друг да се чувства по-слаб от него. Чувала съм много момичета да твърдят, че при тях всичко е наред, че в тяхното семейство не се карат пред детето, на детето и по принцип. След няколко месеца са се развеждали пак така тихомълком или съм ставала случаен свидетел на кавга и т.н. Това са неща, които до една определена степен са напълно в реда на нещата.
Бременността и раждането са съпроводени с куп хормонални промрни в организма на жената. Както знаете "Хормоните на ендокринните жлези регулират основните жизнени процеси в човешкия организъм: обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, влияят върху човешкото поведение".
Отделно върху настроението на скоро родилите жени оказва влияние недоспиването, умората, липсата на време за себе си и т.н.
Освен всичко изброено до тук, вниманието се прехвърля изцяло върху детето и ако до скоро всички са се грижили бременната жена да се чувства добре, сега никой не се сеща за нея. Всичките грижи и внимание са насочени към новия член в семейството.
За съжаление близките не се сещат в еуфорията си, че майката все още остава толкова важна за детето. От психическото и физическото и състояние зависят количеството кърма, настроенията на детето, което продължава да усеща ударите на майчиното сърце не по-слабо.

Въпреки, че следродилната депресия е безспорен факт не се отпускайте!
Не затъвайте дълбоко в нея. Повтаряйте си, че всичко е временно, че се случва на всички, че можете да се справите. Ако изтървете нервите си, вместо да се самообвинявате, излезте на разходка с детето или без, ако има баба да го гледа. Ако няма, задръжте докато детето заспи и ако не можете да спите си пуснете хубав филм или музика, или четете книга. Ако чистенето ви успокоява (въпреки, че в този период е точно обратното) изчистете.
Целта е да осигурите почивка на мозъка, който и без това е претоварен в този период, за да може след това да разсъдите на трезва глава ситуацията.
Най-важното е в никакъв случай да не позволявате чувството за вина или отчаянието да ви завладеят!
Горещо препоръчвам книгата "Нова земя" на Екхарт Толе. Има я онлайн в сайта chitanka.info (прочетете я цялата ).